Varukorg

Kristallbröd – Krispigare skorpa, luftigare bröd

Det finns en typ av bröd som de senaste åren blivit allt mer populärt på kaféer i Barcelona.

Pan de cristal, kristall- eller glasbröd, är Kataloniens tolkning av den italienska ciabattan. Den spanska varianten är dock sprödare, med tunnare, krispigare skorpa och en luftig insida med stora bubblor. Kristallbröd är känt för sin krisp och sin luftighet men också för att vara sällsynt svårt att baka eftersom degen är så rinnig och lös.

innehall.panini.kristallbrod_ett

Det var det lätta och spröda vi var ute efter när vi experimenterade med ett nytt bröd som kunde ersätta vår mer kompakta levain. Ett bröd med lägre densitet gör att påläggen framträder och du känner dig lätt och pigg efter att ha ätit. Så vi lät oss inspireras av känslan i en pan de cristal. Men eftersom originalet innehåller ett par tillsatser fick vi ta fram en egen variant. Nu bakar vi  den dagligen på en vetesurdeg.

Så varför namnet? Kristallbröd har fått sitt namn efter skorpan som är så tunn och spröd att den knäcks som glas när du bryter en bit. Lyssna gärna nästa gång du äter.

………………………………………………………………………..

April 2018

Alexandro Constantinou
Matansvarig och grundare Panini Internazionale