Varukorg

Nolltolerans mot matsvinn – så kommer vi dit

Att inte slänga mat är en ännu större fråga än den direkt etiska: Att inte slösa med resurser när så många människor lider brist. Matsvinnet är en miljöfråga. Produktionen av livsmedel som slängs ger idag upphov till cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. (Du kan läsa mer om matsvinnets miljöpåverkan hos Naturvårdsverket.)

Att motverka matsvinnet är därför en fråga vi gett högsta prioritet. Vi attackerar problemet från många olika håll. Den senaste är att vi bytt förpackning till våra varmrätter.

innehall.panini.butik.tva

Förnyelsebar råvara

Det kanske verkar lite konstigt att vi bytt våra förpackningar av pappersmassa mot en förpackning som delvis är gjord av plast. Men i miljöfrågor är det viktigt att alltid ta ett helhetsperspektiv och inte se till vad som “ser mest miljövänligt ut.”

Sett ur ett helhetsperspektiv är den nya förpackningen miljövänligare än vår förra. Den är (till en tredjedel) tillverkad av sockerrör som är en förnyelsebar råvara. Den är tillverkad i Sverige, vilket minimerar koldioxidutsläpp i transporterna. Den är mindre resurskrävande att producera än pulpförpackningen. Och hjälps vi bara alla åt att lägga den i plaståtervinningen går den att återvinna till 100 procent.

Men det allra viktigaste för oss är att den nya förpackningen håller vår mat ännu färskare. Att den ytterligare förhöjer kvalitén på våra rätter hjälper oss att fortsätta arbeta som vi gör: Laga och servera mat helt utan konserveringsmedel och onödiga tillsatser.

innehall.panini.tillagning

Planering och samarbeten

Att maten håller bättre ökar chansen för att den ska bli uppäten, precis som i ditt kylskåp. På Panini säljer vi alltid dagsfärska rätter, en ambition som lätt kan föra med sig en hel del svinn. För att motverka detta har vi lagt upp vårt arbete så här:

Det första steget mot att slippa svinna handlar om planering. Vi har system för att utvärdera hur många rätter vi säljer och när för att kunna möta efterfrågan så väl vi kan med både inköp och tillagning. Ändå blir det rätter över när dagen är slut. Därför har vi ett permanent erbjudande till Stockholms studenter där vi ger 50 procent rabatt på våra rätter den sista timmen innan vi stänger.

De flesta som handlat hos oss länge känner också till vårt samarbete med Stadsmissionen — att vi skänker överblivna rätter till Stockholms härbärgen för hemlösa. Stadsmissionen brukar kunna hämta minst två procent av vår dagliga produktion.

innehall.panini.butik.tre

Sophantering

Vad händer med det organiska avfall som produceras under tillagningen då? Vi källsorterar i alla fastigheter där möjligheten finns (det finns fortfarande en del butiker där den möjligheten saknas). Vårt övriga matavfall har sedan 2014 omvandlats till biogas.

innehall.panini.butik

Fortsatt arbete

Vårt arbete mot matsvinn och med andra miljöfrågor pågår ständigt. Det finns massor att göra och vi tar kontinuerligt de steg vi kan för att bli bättre utan att kompromissa för mycket med kostnaden för er gäster. Eftersom det är viktigt för oss att fatta beslut enligt genuin miljöpåverkan och inte vad som “ser bäst ut ur en marknadsföringspunkt,” för vi gärna dialog med er. Hör av er om ni har några frågor kring en produkt eller åtgärd ni tycker verkar konstig med tanke på vårt övriga miljötänk. Ofta finns en förklaring till vårt val — andra gånger kan vi verkligen bli bättre. Flera av de åtaganden vi hittills gjort har kommit till efter synpunkter och förslag från er.

Den nya varmrättsförpackningen kommer från Svenska Snappack AB.

………………………………………………………………………..

Mars 2018

Pierre Constantinou
Grundare Panini Internazionale