Varukorg

En puck för din hälsa – utan gluten, socker, mjölk eller tillsatser

Panini Raw var ingen självklar satsning. Ingen på Panini var särskilt imponerad av raw-bollar eller andra bakverk där ingredienserna inte hettas upp. De kändes som en kompromiss. Antingen onödigt onyttiga eller inte tillräckligt goda. När vi fick höra om Puckies of Sweden lät de dessutom så bra att vi först blev mer misstänksamma än sugna… Men nu har vi fått skämmas för våra fördomar.

Panini Internazionale <3 Puckies of Sweden

Puckies, som idag finns hos oss under etiketten Panini Raw, är som en hälsosam choklad- eller nöt-puck i olika smaker. Den är raw, vegansk och ekologisk. Bakad utan gluten, mjölk eller tillsatt socker. Innehåller varken konserveringsmedel eller andra tillsatser. Smaken? Fantastisk. Både medan du äter och i känslan du har efteråt.

Så vad är hemligheten? Vi tog ett samtal med puckens skapare, Christine Åkerblad på Ingarö i Stockholm.

Puckies of Sweden började med en hälsosam frukost. Christine och hennes sambo Peter Andersson grundade tillsammans Frukostverket, en vagn de placerade vid en pendlingsstation där Christine sålde en grönare frukost och andra produkter de såg saknades på orten. En av dessa var en raw-boll.
– Vi hade själva en period provat att ta bort socker helt hemma. Samtidigt tränade vi mycket och ville ha något som både var näringsrikt och samtidigt njutbart gott.

Christine började experimentera hemma i köket. Hon följde inga recept utan lät sig ledas av smak, konsistens, ingredienser hon ville att familjen skulle få i sig till vardags och en intuition hon byggt upp genom ett livslångt intresse för hälsa, träning och mat. Hon utmanade sig själv att ta fram en produkt med hårda krav som istället gjorde det lätt för konsumenten. Resultatet blev den första raw-bollen. Ekologisk och helt utan gluten, socker, mjölk eller tillsatser.
Varken Christine eller hennes familj lider av allergi, men de har många drabbade vänner.

– Jag ville verkligen nå ut och erbjuda alla som har problem med någon matgrupp en produkt som är enkel och konsekvent. Människor ska inte behöva vända och vrida på varenda etikett så fort de vill prova en ny smak från oss. Här vet du vad du äter. Punkt slut.

Panini Raw - en puck från Puckies of Sweden

En grupp som snabbt anammade den första raw-bollen var föräldrar som köpte den som frukost åt sina barn.
– Barnen kunde äta den i bilen och var förstås exalterade över att få en “chokladboll” till frukost, säger Christine. Resonemanget löd att ”det här är nyttigare, mer näringsrikt och godare än att stressa ner en limpmacka.”
Christine tog fram fler smaker. Kaféer i stan började lägga in beställningar. Eventskapare bad henne komma och sälja sina raw-bollar på konferenser och mässor om hälsa och medicin.

Det var den ökade efterfrågan som drev fram den nya formen, en puck istället för boll.
– Vi kunde göra fler eftersom puckformen var smidigare att jobba med. Men det var också en fördel att kunderna inte längre blandade ihop våra Puckies med raw-bollar av andra fabrikat, säger Christine.
Pucken stod ut, också visuellt.

Det var nu uppenbart att puckarna var Frukostverkets populäraste produkt. Uppmärksamheten kring det lilla bakverket tog allt mer av Christines tid. Så Christine och Peter bestämde sig för att fokusera fullt ut: De lade ner Frukostverket och startade Puckies of Sweden.

Christine laborerade fram fler smaker, ofta svenska som “Kanelbulle,” “Pepparkaksdeg” och ”Äppelpaj”. Hon tog fram, provade och förändrade snabbt när det behövdes.
– Om en smak säljer mindre bra byter vi ut den och låter nästa i raden ta plats. Vi har alltid något nytt som väntar på lansering.
Christine låter sin intuition och känsla påverka allt i företaget.
– Rawfood. Vegansk… Många trendord kan ha lite tråkig klang.

Puckies of Sweden har alltid jobbat med ekologiska ingredienser. Nu är de även officiellt eko-certifierade. Det betyder att ett testorgan kontrollerar att du verkligen köper in ekologiska ingredienser och att alla leverantörer kan verifiera sina produkter.
– Jag vill att produkten ska ha alla rätt, ett strikt koncept och en röd tråd rakt igenom som kunden inte behövde fundera över, säger Christine.
Verksamheten har idag växt från det egna köket till en mindre fabrikslokal i Gustavsbergs Hamn.

Så är pucken en nyttigare efterrätt eller ett godare snacks?
– Våra chokladbaserade smaker tycker jag rent näringsmässigt passar bättre som en alternativ efterrätt. Våra nötbaserade puckar ser jag däremot som ett godare och lyxigare alternativ till att ta en handfull nötter innan löprundan. Det är så jag själv använder dem. Eller om jag råkat slarva med frukosten…

Panini Raw - vår rawboll

Vilken ingrediens var svårast att undvara och ändå få ett bra resultat?
— Det tog ju en del timmar att få till konsistensen utan gluten.

Priset då. Om ni aldrig kompromissar med puckarnas råvaror, hur håller ni er inom en rimlig kostnad?
— Först finns det förstås de som tycker vi är för dyra. Det går inte att jämföra pucken med en chokladboll av socker, mjöl och smör. Våra ingredienser kostar ju mycket mer, plus att de är ekologiska. Men med fabriken och större mixrar, lyckades vi ändå få sådan volym i produktionen att priset går ner. En produkt får inte vara hur dyr som helst bara för att den är hälsosam. Pucken ska inte vara någon lyxvara.

Grannarna i Gustavsbergs Hamn har det ändå rätt lyxigt. Efter deras önskemål har Puckies of Sweden öppnat dörrarna till sin fabrik och inrett en mindre butiksdel med delifrys där de säljer sina nygjorda puckar på plats.
– Här får vi dessutom ta pulsen på våra egna produkter och paketeringar, se och prata med våra kunder och vissa fall ”utbilda” dem. Det känns väldigt kul!

Det är inte längre möjligt att definiera den typiska Puckies-kunden. Vem som helst kan dyka upp i butiken.
— Vi riktar inte in oss på en allergigrupp utan tänker på pucken som ett hälsoval. Det är inte heller raw-dieten i sig vi följer. Därför är pucken ingen trendprodukt utan handlar mer om en hållbar livsstil. Det kommer ju knappast bli modernt igen att äta så mycket socker som vi hittills gjort…

………………………………………………………………………..

Februari 2018

Alexandro Constantinou
Grundare och matansvarig på Panini Internazionale